Την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Προσβασιμότητα 2020 η Google άρπαξε την ευκαιρία και κυκλοφόρησε αρκετά νέα χαρακτηριστικά σε παλιότερα apps, αλλά και την εφαρμογή Action Blocks.
Action Blocks
Πέρυσι, η Google παρουσίασε το Action Blocks, και φέτος, το διέθεσε στο κοινό. Το app επιτρέπει τη δημιουργία ειδικών κουμπιών στην αρχική οθόνη του smartphone. Τα κουμπιά αυτά εκτελούν με ένα πάτημα διάφορες εντολές του Google Assistant.

Ο λόγος που ανέπτυξε αυτή την εφαρμογή η Google είναι γιατί τα άτομα που έχουν κάποιας μορφής γνωστική δυσλειτουργία, αλληλεπιδρούν πιο εύκολα με αυτά τα κουμπιά, παρά μέσω φωνής ή κειμένου.
Επίσης, αν και το Action Blocks έχει ως στόχο να βοηθήσει άτομα με γνωστικές δυσλειτουργίες, μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάθε χρήστη, καθώς επιτρέπει τη γρήγορη εκτέλεση πολλών λειτουργιών. Χρησιμοποιώντας αυτό το app μπορεί ο καθένας να γλιτώσει πολύ χρόνο στην καθημερινότητα του.
Live Transcribe
Το Live Transcribe το γνωρίσαμε στη Google I/O 2019. Με αυτό το app μπορούμε να κάνουμε αυτόματη μεταγραφή φωνής σε κείμενο, σε αρκετές γλώσσες. Τώρα, η Google πρόσθεσε τη δυνατότητα να προσθέτει ο χρήστης δικές του λέξεις, τις οποίες ενδεχομένως δεν αναγνωρίζει η εφαρμογή από μόνη της.
Επίσης, ο χρήστης μπορεί να αναζητά μεταγραφές χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά και να προσθέτει στο app το δικό του όνομα ως λέξη-κλειδί. Ειδικά η δεύτερη δυνατότητα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Διότι, από τη στιγμή που ο χρήστης προσθέσει το όνομα του στο Live Transcribe, κάθε φορά που το τηλέφωνο το ακούει δονείται, και ο κάτοχος του γνωρίζει ότι κάποιος του απευθύνει τον λόγο.
Sound Amplifier
Ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία προσβασιμότητας που έχει δημιουργήσει η Google είναι το Sound Amplifier. Αυτή η εφαρμογή ενισχύσει την ένταση των ήχων του περιβάλλοντος, βοηθώντας κατά πολύ τους χρήστες με προβλήματα ακοής.

Μέχρι πρόσφατα, το Sound Amplifier υποστήριζε μόνο ενσύρματα ακουστικά, αλλά τώρα η εταιρεία πρόσθεσε συμβατότητα με Bluetooth ασύρματα ακουστικά.
Google Maps
Στο Google Maps υπήρχε εδώ και καιρό η δυνατότητα ο χρήστης να βλέπει στον χάρτη τα σημεία που επιτρέπουν την πρόσβαση σε άτομα που χρησιμοποιούν αμαξίδια. Δυστυχώς, αυτή η επιλογή ήταν κρυμμένη μέσα στο μενού με τις λεπτομέρειες τοποθεσίας.
Από εδώ και στο εξής, αυτές οι πληροφορίες θα προβάλλονται στα αποτελέσματα αναζήτησης με τη χρήση της επιλογής “Accessible Places. Προς το παρόν, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι διαθέσιμο μόνο στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και τις ΗΠΑ.