Η Google ενσωμάτωσε στο Android 12 πολλά νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας

Συντάκτης: 2 λεπτά  Δεν υπάρχουν Σχόλια Κοινοποίηση:
Android 12 Privacy Features

Στην I/O 2021, η Google ανακοίνωσε τη Beta 1 του Android 12 η οποία ενσωματώνει πολλά νέα χαρακτηριστικά με επίκεντρο το απόρρητο των χρηστών. Πρόκειται για ένα εύρος λειτουργιών που αφορούν την άδεια για την προσέγγιση της τοποθεσίας και τον έλεγχο του Bluetooth, ειδικές ενδείξεις για τη χρήση της κάμερας και του μικροφώνου, και το νέο “Privacy Dashboard”.

Android 12 Privacy Features

Οι ειδικές ενδείξεις για τη χρήση της κάμερας και του μικροφώνου εμφανίζονται στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης. Σε αντίθεση με τις κλασικές κουκίδες που χρησιμοποιούν οι περισσότερες εταιρείες στο λογισμικό τους, οι δείκτες του Android 12 έχουν αισθητά μεγάλο μέγεθος.

Τα εικονίδια της κάμερας ή του μικροφώνου είναι εμφανή μόνο όταν κάποια εφαρμογή χρησιμοποιεί κάποια από τις δύο συσκευές του smartphone. Επιπλέον, στη νέα έκδοση του λειτουργικού θα είναι διαθέσιμοι δύο διακόπτες για την απενεργοποίηση της πρόσβασης στην κάμερα και το μικρόφωνο.

Το νέο “Privacy Dashboard”, το οποίο ενδεχομένως στα ελληνικά θα ονομάζεται “Πίνακας διαχείρισης απορρήτου” ή κάτι παρόμοιο, δείχνει τα δικαιώματα που έχει λάβει κάθε εφαρμογή και για πόση ώρα τα χρησιμοποιεί.

Το περιβάλλον χρήστη μοιάζει αρκετά με αυτό του Digital Wellbeing. Υπάρχει μία προεπισκόπηση για τη χρήση της τελευταίας ημέρας και ένα χρονολόγιο που βοηθάει στην επιλογή προηγούμενων ημερών.

Αυτά τα χαρακτηριστικά θα είναι διαθέσιμα στη Beta 2. Όμως, η νέα άδεια για την προσέγγιση της τοποθεσίας είναι εν μέρει διαθέσιμη στη Beta 1 του Android 12.

Android 12 Privacy Features

Αυτή η νέα άδεια περιορίζει την πρόσβαση των εφαρμογών στην τοποθεσία του χρήστη. Επιτρέπει την κατά προσέγγιση καταγραφή της, αλλά όχι τον ακριβή υπολογισμό της. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι χρήσιμο για εφαρμογές όμως ο καιρός και ιδανικό για όσους δεν επιθυμούν τα apps να ξέρουν που ακριβώς βρίσκονται.

Ένα μικρότερο χαρακτηριστικό που ενισχύει την ασφάλεια του απορρήτου αφορά το πρόχειρο. Συνήθως οι χρήστες αντιγράφουν διάφορα στοιχεία, όπως κωδικοί, ονόματα χρήστη, και πολλά άλλα. 

Για να προστατεύσει τον χρήστη, αν το Android 12 διαπιστώσει ότι έχει αντιγράψει κάποια ευαίσθητη πληροφορία και μία άλλη εφαρμογή δοκιμάσει να πάρει αυτήν την πληροφορία, θα τον ενημερώνει εμφανίζοντας σχετικό μήνυμα.

Τέλος, η Google επέκτεινε την ανίχνευση μέσω Bluetooth σε εφαρμογές που δεν ανήκουν στο φάσμα των app που ανιχνεύουν επαφές και τα λοιπά. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή λανθασμένης παροχής πρόσβαση στην τοποθεσία του χρήστη σε έξυπνα συστήματα.

Προηγούμενο άρθρο

Η Google θα διαγράφει το διαφημιστικό ID των χρηστών

Επόμενο άρθρο

Story Time: Ποιο ήταν το πρώτο smartphone χωρίς θύρα ακουστικών;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ρίξε μία ματιά και στα παρακάτω