Η εξέλιξη των smartphones μέσα στον χρόνο

Συντάκτης: 7 λεπτά  Δεν υπάρχουν Σχόλια Κοινοποίηση:
Smartphone Evolution

Έχουν περάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες από όταν ο όρος smartphone χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά. Γι’ αυτό, είναι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ιστορία και την εξέλιξη αυτών των θαυματουργών συσκευών.

1992 – Simon Personal Communicator: Το πρώτο smartphone

Ο όρος smartphone χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1992 όταν η IBM αποκάλυψε το Simon Personal Communicator. Το κινητό έγινε διαθέσιμο στην αγορά το 1994 και κόστιζε $1,100 ή 993€. Μέσα σε 6 μήνες η συσκευή κατάφερε να πουλήσει 50.000 κομμάτια.

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά

 • Touchscreen
 • Emails
 • Fax
 • Ημερολόγιο, σημειώσεις, επαφές
 • Εφαρμογές και widgets
 • Μονοχρωματική LCD οθόνη 4,5 x 1,4 ίντσες
 • 1MB μνήμη και αποθηκευτικό χώρο
 • Αυτονομία μπαταρίας 1 ώρα

Fun Fact: Το Simon Personal Communicator μπορούσε να τοποθετηθεί στον τοίχο, να συνδεθεί με καλώδιο οικιακής σύνδεσης και να χρησιμοποιηθεί ως σταθερό τηλέφωνο.

1999 – Blackberry RIM 850: Το πρώτο κινητό με σύνδεση στο internet

Η Blackberry, γνωστή πλέον στον επιχειρηματικό κόσμο, ήταν η πρώτη που κυκλοφόρησε συσκευές με πλήρες πληκτρολόγιο. Η είσοδος της στον κόσμο των κινητών έγινε με το Blackberry RIM 850, του οποίου η τιμή εκκίνησης ήταν $399 ή 360€.

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά

 • Σύνδεση στο internet
 • Browser
 • 32bit επεξεργαστή – Intel 386

Fun Fact: Η Blackberry κυκλοφορεί ακόμη συσκευές και ας είχε μερίδιο αγοράς 0%, το 2017.

2000 – J-SH04: Το πρώτο κινητό με selfie κάμερα

Ένα από τα λιγότερο γνωστά  κινητά τηλέφωνα στη λίστα είναι το J-SH04 που έχει κατασκευαστεί από τη Sharp. Πρόκειται για το πρώτο κινητό με ενσωματωμένη selfie κάμερα το οποίο κυκλοφόρησε αποκλειστικά στην Ιαπωνία.

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά

 • 0,11MP CMOS selfie κάμερα
Smartphone Evolution
Η πρώτη selfie που τραβήχτηκε ποτέ.

Fun Fact: Χρειάστηκαν 25 χρόνια από την κυκλοφορία της πρώτης ψηφιακής κάμερες για να ενσωματωθεί στα  κινητά. Επιπλέον, η συγκεκριμένη συσκευή δεν έχει ακριβώς κάποια selfie κάμερα με τη μορφή που την γνωρίζουμε σήμερα, αλλά διαθέτει ένα κάτοπτρο που επιτρέπει να βλέπουμε το πρόσωπο μας.

2003 – Nokia 1100: Το κινητό με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως

Αφήνουμε ένα τηλέφωνο που ενδεχομένως λίγοι γνωρίζουν, για να αναφερθούμε στο Nokia 1100, το οποίο είναι το κινητό με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως. Οι συνολικές πωλήσεις του Nokia 1100 ήταν πάνω από 250 εκατομμύρια και πραγματοποιήθηκαν μέσα σε 6 χρόνια από την ημέρα κυκλοφορίας του.

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά

Το Nokia 1100 δεν είχε κάποια εντυπωσιακά χαρακτηριστικά για την εποχή του. Πρόκειται για ένα κινητό που κατασκευάστηκε για αναπτυσσόμενες αγορές με βασικά χαρακτηριστικά και τιμή 65€.

Αυτό που το προσθέτει στη λίστα είναι το ρεκόρ πωλήσεων και ότι για αρκετούς είναι το πιο αξιόλογο low-end κινητό που υπήρξε ποτέ.

Fun Fact: Η μπαταρία του Nokia 1100 είχε χωρητικότητα 850mAh και προσέφερε αυτονομία μέχρι και 400 ώρες.

2007 – iPhone: Το πρώτο smartphone της Apple

Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας των smartphones είναι η παρουσίαση του πρώτου iPhone από τον Steve Jobs στο MacWorld. Ο Jobs παρουσίασε το iPhone ως “ένα επαναστατικό και μαγικό προϊόν που είναι κυριολεκτικά πέντε χρόνια μπροστά από οποιοδήποτε άλλο κινητό τηλέφωνο”.

Smartphone Evolution

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά

 • 3,5 ιντσών widescreen touch οθόνη
 • 8GB αποθηκευτικό χώρο
 • Εγκατάσταση εξωτερικών εφαρμογών
 • Χάρτες
 • Αναζήτηση
 • Αναπαραγωγή Μουσικής / Ενσωμάτωση iPod

Fun Fact: Το iPhone είχε one-finger touchscreen, κάτι που έκανε την πληκτρολόγηση εντυπωσιακά αργή.

2008 – HTC Dream: Το πρώτο Android smartphone

Αν και η HTC σήμερα δυσκολεύεται ιδιαίτερα στην αγορά των smartphones, ήταν η πρώτη εταιρεία που κυκλοφόρησε κινητό με λειτουργικό σύστημα το Android. Το HTC Dream έτρεχε Android 1.6 Donut και είχε τιμή εκκίνησης τα 160€.

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά

 • Εξατομίκευση γραφικών στοιχείων UI
 • Google Services
 • Ειδοποιήσεις
 • Android 1.6
 • Qualcomm 528 MHz επεξεργαστή

Fun Fact: Αν και το κοινό αποδέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες το HTC Dream, δεν συνέβη το ίδιο και με το Android το οποίο στερούνταν χαρακτηριστικών σε σχέση με τα Symbian, BlackBerry OS και iPhone OS. Ωστόσο, μέσα σε 3 χρόνια το Android κατάφερε να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

2019 – Samsung Galaxy Fold: Το πρώτο foldable smartphone

Χρειάστηκαν να περάσουν αρκετά χρόνια πριν γίνει κάποια σημαντική καινοτομία στα smartphones. Με τη Samsung να ηγείται στην αγορά των smartphones από το 2012, δεν εντυπωσιαστήκαμε όταν ήταν η πρώτη εταιρεία που καινοτόμησε και έφερε στην αγορά το πρώτο foldable smartphone.

Ανεξάρτητα από όλα τα προβλήματα που συνόδευσαν την κυκλοφορία του Samsung Galaxy Fold, δεν παύει να είναι το πρώτο λειτουργικό smartphone με flexible οθόνη η οποία διπλώνει, και επιτρέπει την αλλαγή του μεγέθους του από κινητό σε tablet.

Fun Fact: Το Samsung Galaxy Fold, διπλωμένο, έχει σχεδόν το μισό πάχος και το ίδιο πλάτος με το Simon Personal Communicator.

2010 και ύστερα – Η σύγχρονη εποχή των smartphones

Πλέον, όλες οι σύγχρονες συσκευές επιτρέπουν τη λήψη υψηλής ποιότητας φωτογραφιών, την αποθήκευση αρχείων στο cloud, και υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση.

Οι εταιρείες ανταγωνίζονται στο ποια θα προσφέρει τις περισσότερες κάμερες, με τα περισσότερα MP, ποια θα διαθέτει συσκευές με το μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο, την περισσότερη μνήμη RAM και την μεγαλύτερη μπαταρία. 

Στα app stores υπάρχουν εκατοντάδες εφαρμογές για οποιαδήποτε χρήση και αμέτρητα παιχνίδια. Χάρη σε υπηρεσίες όπως το Steam Link ή το Project xCloud οι χρήστες μπορούν να κάνουν stream παιχνίδια από τον υπολογιστή ή την κονσόλα, στο κινητό τους.

Στην αγορά υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός με τις εταιρείες να κυκλοφορούν συσκευές που καλύπτουν όλες τις ανάγκες των χρηστών, με τις συσκευές να κοστίζουν περισσότερο και από το πρώτο smartphone.

Πλέον οι εταιρείες προσπαθούν να δημιουργήσουν full screen τηλέφωνα, χωρίς κουμπιά, τρύπες, ή εμφανείς αισθητήρες. Οι Xiaomi και Oppo τελειοποιούν της under-display κάμερες, ενώ η Vivo παρουσιάζει διαρκώς εντυπωσιακά concept που ίσως βγουν στην αγορά.

Επιπλέον, η Xiaomi αποκάλυψε το εντυπωσιακό all-screen Mi Mix Alpha και η OnePlus ετοιμάζεται να παρουσιάσει το OnePlus Concept One, στη CES 2020, το οποίο διαθέτει color-shifting γυαλί στις πίσω κάμερες.

Όλα αυτά, είναι μερικά παραδείγματα για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αποδεχθούμε την εξέλιξη της τεχνολογίας, τουλάχιστον όσο αυτή βελτιώνει τη ζωή μας χωρίς να την καταστρέφει.

Προηγούμενο άρθρο

Samsung Galaxy S20: Rumors Roundup

Επόμενο άρθρο

Τα Google Pixel 4 δεν έχουν fingerprint scanner

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ρίξε μία ματιά και στα παρακάτω