Πώς τα πήγαν οι εταιρείες με την αναβάθμιση στο Android 10?

Συντάκτης: 3 λεπτά  Δεν υπάρχουν Σχόλια Κοινοποίηση:
Android 10

Το Android είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα του οποίου το UI έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν οι εταιρείες που το χρησιμοποιούν. Αν και σε γενικές γραμμές η δυνατότητα προσαρμογής του λειτουργικού συστήματος της Google χαρακτηρίζεται ως θετική, υπάρχουν περιπτώσεις όπου δημιουργεί προβλήματα.

Η Google προσπαθεί διαρκώς να βελτιώσει την ταχύτητα με την οποία οι κατασκευαστές ενημερώνουν τις συσκευές τους με την τελευταία έκδοση του Android. Παρόλα αυτά, διαρκώς παρουσιάζονται καθυστερήσεις και προβλήματα, με τις εταιρείες να ακολουθούν τους δικούς τους ρυθμούς.

Το Computer World κυκλοφόρησε μία αναφορά σχετικά με το πόσο χρόνο χρειάστηκε η κάθε OEM να αναβαθμίσει τις συσκευές της στο Android 10. Η ιστοσελίδα αξιολόγησε τις εταιρείες και τους έδωσε συγκεκριμένες βαθμολογίες.

Το ένα μέρος της βαθμολογίας είναι ένα γράμμα από το A ως το F, και ουσιαστικά μετράει το χρονικό διάστημα από την επίσημη κυκλοφορία του Android 10 μέχρι τη στιγμή που η ενημέρωση έγινε διαθέσιμη στις συσκευές της εκάστοτε κατασκευάστριας στην Αμερική.

Με Α+ βαθμολογούνται μόνο οι κατασκευάστριες που αναβαθμίζουν τα smartphones τους μέσα στις πρώτες 14 ημέρες. Ενώ, το F πηγαίνει σε όσες χρειάστηκαν πάνω από 180 ημέρες για να αναβαθμίσουν τις συσκευές τους, αν τις αναβάθμισαν.

Το δεύτερο σκέλος της βαθμολογίας είναι ένα ποσοστό το οποίο είναι αποτέλεσμα της παρακάτω φόρμουλας:

0,6F+0,3P+0,1C=1

Στη φόρμουλα έχουμε τα εξής στοιχεία:

  • F → Ο χρόνος που χρειάστηκε η OEM μέχρι να αναβαθμίσει το νεότερο flagship της
  • P → Πόσος χρόνος πέρασε μέχρι η OEM να αναβαθμίσει το προηγούμενο flagship της
  • C → Το επίπεδο επικοινωνίας της OEM με τους χρήστες σε όλη τη διαδικασία της ενημέρωσης

Με βάση το παραπάνω σύστημα, η βαθμολογία των OEM για το Android 10 είναι η ακόλουθη:

  1. Google — A (100%)
  2. OnePlus — B (85%)
  3. Samsung — D+ (68%)
  4. LG — F (43%)
  5. HTC — F (0%)
  6. Motorola — F (0%)

Η Google είναι απόλυτα λογικό να βρίσκεται στην κορυφή της λίστα, αφού είναι η εταιρεία που αναπτύσσει το Android και προφανώς τα smartphones της συμμετέχουν στο beta πρόγραμμα.

Ο τεχνολογικός κολοσσός πραγματοποίησε Zero Day update στα Pixel 3 και 3A, και η επικοινωνία της με τους καταναλωτές ήταν εξαιρετική. Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφέρει τρία έτη ενημερώσεις για όλα της τα smartphones.

Δεύτερη στη λίστα βρίσκουμε την OnePlus, η οποία έλαβε B και 85%. Η κατασκευάστρια ήταν μία από της εταιρείες που είχαν το πλεονέκτημα να συμμετέχουν στο beta πρόγραμμα του Android 10. Έτσι, κατάφερε να αναβαθμίσει τα OnePlus 7 μέσα σε 18 ημέρες, ενώ τα OnePlus 6 σε ενημερώθηκαν μέσα σε 93 ημέρες.

Στην επικοινωνία, η OnePlus έχασε πόντους διότι δεν γνωστοποιούσε σημαντικές πληροφορίες στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν το πότε ακριβώς θα αναβαθμιστούν οι συσκευές τους. Βέβαια, πρέπει να επισημάνουμε ότι η βαθμολογία της εταιρείας βελτιώθηκε σε σύγκριση με πέρυσι.

Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια Android smartphones δυστυχώς δεν τα πήγε ιδιαίτερα καλά συγκεντρώνοντας D+ και 68%. Συγκριτικά, τα προηγούμενα χρόνια είχε κολλήσει στο F, άρα παρουσίασε μικρή βελτίωση.

Τα Samsung Galaxy S10 και Note 10 πήραν την ενημέρωση κατά μέσο όρο σε περίπου 106 ημέρες. Ενώ, τα S9 και Note 9 χρειάστηκαν 147 ημέρες μέχρι να αναβαθμιστούν. Η επικοινωνία της εταιρείας με τους πελάτες ήταν πρακτικά μηδενική, γι’ αυτό άλλωστε πήρε και το 68%.

Το Computer World σημειώνει ότι η Samsung είναι μία εταιρεία με αρκετούς πόρους. Οπότε όχι μόνο μπορεί αλλά θα έπρεπε και να αναβαθμίζει πιο άμεσα τις συσκευές της. Ομοίως, θα έπρεπε να επικοινωνεί καλύτερα με το κοινό της.

Η LG βρίσκεται στην τέταρτη θέση της λίστας και όχι άδικα, διότι δεν τα πάει και τόσο καλά στην αγορά των smartphones. Το F οφείλεται στο γεγονός ότι χρειάστηκε 4 μήνες για να αναβαθμίσει το LG G8. Ομοίως, το 43% είναι απόλυτα λογικό γιατί η κατασκευάστρια δεν ανακοινώνει ποτέ το πρόγραμμα αναβάθμισης των συσκευών της.

Οι OEM που κόπηκαν πανηγυρικά είναι η HTC και η Motorola. Καμία από τις δύο δεν έχει ενημερώσει τα smartphones της και οι επικοινωνία που έχουν οι δύο εταιρείες με τους καταναλωτές της είναι μηδενική.

Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι το Computer World επικεντρώθηκε στις OEM των οποίων τα smartphones είναι ευρέως διαθέσιμα στην Αμερική. Αυτό σημαίνει ότι εταιρείες όπως η Sony, η Huawei, και η HMD Global δεν αποτελούν μέρος της λίστας.

Προηγούμενο άρθρο

Το Android One έχει αποτύχει ως πρόγραμμα

Επόμενο άρθρο

Αναφορές θέλουν την Huawei να έχει στείλει εξοπλισμό στο Ιράν παράνομα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Ρίξε μία ματιά και στα παρακάτω