Story Time: Ποιο ήταν το πρώτο smartphone χωρίς θύρα ακουστικών;

Συντάκτης: 4 λεπτά  Δεν υπάρχουν Σχόλια Κοινοποίηση:
first smartphone without 3.5mm port χωρίς θύρα ακουστικών

Λένε δεν υπάρχει παρθενογένεση και εν μέρει έχουν δίκιο. Το ίδιο ισχύει και στον κόσμο της τεχνολογίας, όπου η μία εταιρεία αντιγράφει την άλλη. Ένα καλό παράδειγμα είναι η αφαίρεση της θύρας ακουστικών.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι το πρώτο smartphone χωρίς θύρα ακουστικών ανήκει στην Apple. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, διότι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία τηλεφώνων χωρίς θύρες το έκανε η καινοτόμα Oppo.

Τι οδήγησε την Oppo στην αφαίρεση της θύρας ακουστικών

Ποιος είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι περισσότερες εταιρείες κάνουν τα πάντα; Η πρωτιά. Το να είναι αυτές που θα έχουν “το πρώτο smartphone” με ή χωρίς κάποια τεχνολογία ή χαρακτηριστικό.

Το Finder κυκλοφόρησε το 2012, έχει πάχος 6.65 χιλιοστά και επάξια κέρδισε τον τίτλο του λεπτόμερου smartphone στον κόσμο. Για να πετύχει ένα τόσο λεπτό σώμα, η εταιρεία έπρεπε να αφαιρέσει τη θύρα ακουστικών.

first smartphone without 3.5mm port χωρίς θύρα ακουστικών

Δύο χρόνια αργότερα, το 2014, η Oppo επανήλθε με ένα ακόμα πιο λεπτό τηλέφωνο. Το R5 έχει πάχος 4.85 χιλιοστά και είναι ελάχιστα πιο λεπτό από τη micro-USB που χρησιμοποιεί ως θύρα φόρτισης.

Όπως είναι λογικό, τα 3.5 χιλιοστά της θύρας ακουστικών αποτελούσαν πρόβλημα και δυσκόλευαν την προσθήκη μιας θύρας ακουστικών σε τόσο λεπτό σώμα. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία προσέφερε με το τηλέφωνο προσαρμογέα για τη σύνδεση 3.5mm ακουστικών.

Το R5 παρέδωσε τον θρόνο του στο Vivo X5 Max, το οποίο αν και διαθέτει θύρα ακουστικών έχει 4.75 χιλιοστά πάχος.

Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο κανείς δεν θυμάται το πραγματικά πρώτο smartphone χωρίς θύρα ακουστικών είναι διότι η Oppo λάνσαρε ένα τέτοιο προϊόν πολύ πριν οι ενσύρματες τεχνολογίες γίνουν δημοφιλείς.

Καινοτομία ή πρακτικότητα

Σε αντίθεση με την Oppo, η Apple αφαίρεσε τη θύρα ακουστικών για πιο πρακτικούς λόγους. Δεν την ενδιέφερε να κερδίσει κάποιον τίτλο ή να φτιάξει ένα smartphone με εξαιρετικό design, το οποίο δεν θα προσφέρει τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης.

Οι περισσότεροι θυμούνται την εταιρεία να παρουσιάζει την αφαίρεση της θύρας ακουστικών ως μία θαρραλέα κίνηση καινοτομίας. Όχι, αυτό το έκανε η Oppo το 2012.

Η επιρροή που ασκεί κάθε εταιρεία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.  

Ο τεχνολογικός κόλοσσός με έδρα το Cupertino είχε αναφέρει ότι η κατάργηση της 3.5mm θύρας απελευθέρωσε πολύτιμο χώρο στο εσωτερικό του τηλεφώνου. Αυτό θα επέτρεπε την προσθήκη ισχυρόρετου Taptic Engine (το μοτεράκι απτικής ανάδρασης) ή μεγαλύτερη μπαταρία.

Γιατί η Apple έκανε δημοφιλή την αφαίρεση της θύρας ακουστικών

Ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν όλη τη βιομηχανία στο να ακολουθήσει το “trend” της Apple και όχι την καινοτομία της Oppo είναι ότι η πρώτη ασκεί πολύ μεγαλύτερη επιρροή.

Ακόμα και μεγάλοι κατασκευαστές που αρχικά κατέκριναν την Apple, ενώ αγνόησαν την Oppo, εν τέλει αφαίρεσαν τη θύρα ακουστικών από τα flagship smartphones τους. Όμως, δεν φταίει μόνο η επιρροή που ασκεί στη βιομηχανία ο τεχνολογικός κολοσσός.

Η Apple ξέρει πώς να προωθεί τα πάντα. Όταν το 2016 λάνσαρε το iPhone 7, το smartphone που οι περισσότεροι θυμούνται ως το πρώτο τηλέφωνο χωρίς θύρα ακουστικών, παρουσίασε και τα πρώτα AirPods.

first smartphone without 3.5mm port χωρίς θύρα ακουστικών

Επομένως, αφαίρεσε από τα τηλέφωνα της ένα σημαντικό χαρακτηριστικό και ταυτόχρονα πρόσφερε στους καταναλωτές της μία εναλλακτική λύση. Παράλληλα, από την αρχή, προώθησε τα AirPods ως εύχρηστα και άνετα, χωρίς τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα καλώδια.

Προφανώς ήταν ένα ακόμα κυνικό τέχνασμα που είχε ως στόχο να αυξηθούν οι πωλήσεις των αξεσουάρ για iPhone. Όμως, με τον ιδιαίτερο τρόπο της, η Apple κατάφερε οι καταναλωτές να αποδεχθούν πιο εύκολα την αφαίρεση της θύρας ακουστικών.

Η Oppo δεν ασκούσε αρκετή επιρροή το 2012 ή το 2014 και δεν μπορούσε να ταράξει τα νερά της βιομηχανίας με τέτοιο τρόπο που όλοι θα ακολουθούσαν τα βήματα της. Από την άλλη, η Apple περίμενε τη σωστή στιγμή και παρουσίασε την “ιδέα της” πιο ολοκληρωμένη.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Android Authority.

Προηγούμενο άρθρο

Η Google ενσωμάτωσε στο Android 12 πολλά νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας

Επόμενο άρθρο

Τι θα συμβεί αν δεν αποδεχθείς τους νέους όρους του WhatsApp

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ρίξε μία ματιά και στα παρακάτω