Story Time: Το Android αρχικά προοριζόταν για κάμερες

Συντάκτης: 3 λεπτά  Δεν υπάρχουν Σχόλια Κοινοποίηση:
Samsung Galaxy Digital Camera with Android

Όλοι γνωρίζουμε το Android ως ένα λειτουργικό σύστημα σχεδιασμένο για φορητές συσκευές, όπως smartphones και tablets. Ωστόσο, δεν το σχεδίασαν εξ αρχής για τηλέφωνα, και άλλου είδους ψηφιακές συσκευές εικόνας και ήχου, όπως οι smart TVs.

Μειωμένο ενδιαφέρον για ένα απλό project

Σε μία σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Τόκυο το 2013, ο co-founder του Android, Andy Rubin, αποκάλυψε ότι αρχικά ανέπτυξαν το λειτουργικό σύστημα για ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.

Το σχέδιο τους ήταν να δημιουργήσουν μία πλατφόρμα για κάμερες, η οποία θα συμπεριλάμβανε cloud αποθηκευτικό χώρο για φωτογραφίες και εικόνες. Αυτό θα έδινε στους χρήστες μεγαλύτερη ελευθερία, καθώς δεν θα εξαρτόνταν πλέον από τον ενσωματομένο χώρο αποθήκευσης της κάμερας και τις εξωτερικές συσκευές αποθήκευσης, όπως οι κάρτες μνήμης.

Επιπλέον, θα επέτρεπε στους χρήστες να αποκτήσουν πρόσβαση στις εικόνες και τα βίντεο τους, από όποιαδήποτε συσκευή, όπου και αν βρίσκονταν, αρκεί αν είχαν σύνδεση στο ίντερνετ.

Ο Rubin, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη σύνοδο κορυφής, παρουσίασε και τις διαφάνειες που είχε χρησιμοποιήσει το 2004, όταν παρουσίαζε στους επενδυτές την ιδέα του. Ωστόσο, το ενδιαφέρον για την ιδέα του ήταν ιδιαίτερα μικρό, τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή που την παρουσίασε.

Η πικρή αλήθεια και η αλλαγή πορείας

Πέντε μήνες αργότερα, ο Andy Rubin και η ομάδα του Android διαπίστωσαν ότι η αγορά των ψηφιακών φωτογραφικών καμερών δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε να προσφέρει πολλές προοπτικές ανάπτυξης.

Έτσι, αποφάσισαν να αλλάξουν τροχιά και να στραφούν σε μία πιο κερδοφόρα αγορά, η οποία γνώριζε ιδιαίτερη ανάπτυξη. Έπρεπε να φτιάξουν ένα λειτουργικό σύστημα για smartphones και όχι για κάμερες.

Γενηθήτω το Android

Η ομάδα του Rubin ξεκίνησε άμεσα τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των απαραίτητων τροποποιήσεων. Λίγο καιρό αργότερα είχαν έτοιμο το λειτουργικό που όλοι χρησιμοποιούμε σήμερα για τις καθημερινές μας φορητές ψηφιακές ανάγκες και εργασίες.

Ο Rubin και η ομάδα του δεν ήθελαν να χρεώνουν για τη χρήση του Android, όπως αρκετές άλλες εταιρείες ή οργανισμοί. Πίστευαν ότι η αγορά δεν θα δεχόταν να πληρώσει για ένα λειτουργικό σύστημα.

Αυτό που πραγματικά ήθελαν, ήταν να διαθέσουν ένα δωρεάν OS, το οποίο θα λειτουργούσε ως μία πλατφόρμα στην οποία θα μπορούσαν τρίτοι να πουλάνε τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους.

Επιπλέον, προσφέροντας το λειτουργικό σύστημα δωρεάν θα μπορούσαν να προσεγγίσουν πιο εύκολα τους κατασκευαστές smartphones, και να τους πείσουν να το χρησιμοποιήσουν.

Το μεγάλο στοίχημα

Δυστυχώς, για να πετύχεις σε έναν τόσο ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα, πρέπει να έχει ένας ισχυρό σύμμαχο, με ακόμα πιο δυνατό πορτοφόλι. Ο Rubin βρήκε αυτό τον συνεργάτη, ο οποίο τον προσέλαβε ως ανώτερο αντιπρόεδρο κινητής και ψηφιακού περιεχομένου.

Αναφερόμαστε στη Google, η οποία αγόρασε το Android τον Ιούλιο του 2005 και έθεσε ως στόχο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να έχει κατακτήσει το 9% της αγοράς, σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη.

Φαίνεται ότι η Google έκανε μικρά σχέδια, καθώς το λειτουργικό σύστημα που ανέπτυξε ο Rubin και η ομάδα του κατείχε μέχρι τα τέλη του 2010 το 24% της αγοράς στη Βόρεια Αμερική. Σήμερα, το Android τρέχει στο 80%+ των smartphones που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές σε όλον τον κόσμο.

Το παρόν άρθρο συντάχθηκε με πληροφορίες από το Android Authority.

Προηγούμενο άρθρο

Βρες αυτό που ψάχνεις με το Google Maps στο Δήμοι.gr

Επόμενο άρθρο

Action Blocks και άλλα εργαλεία διευκόλυνσης πρόσβασης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Ρίξε μία ματιά και στα παρακάτω