Συμπέρασμα? Η εγκατάσταση GMS σε Huawei δεν ακυρώνει την εγγύηση

Συντάκτης: 3 λεπτά  Δεν υπάρχουν Σχόλια Κοινοποίηση:
Conclusion Warranty Breaker GMS or Custom ROM Install

Τις τελευταίες εβδομάδες, επικρατεί μία αναταραχή, διότι αρκετοί πιστεύουν πως η εγκατάσταση GMS ή Google Apps σε Huawei smartphone ακυρώνει την εγγύηση. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα?

Έχουν ακουστεί διάφορες απόψεις και όπως είναι λογικό το κοινό δεν ξέρει τι να πιστέψει. Εμείς, όντας περίεργοι για την αλήθεια, χωρίς όμως να είμαστε δικηγόροι, ούτε καν του διαβόλου, θελήσαμε να ψάξουμε περισσότερο το θέμα.


TL;DR: Η εγκατάσταση GMS σε Huawei smartphone ή το flash μιας custom ROM δεν είναι αρκετά καλός λόγος για να ακυρωθεί η εγγύηση του κατασκευαστή. Αρκεί να είμαστε απλός καταναλωτής και να αγοράσαμε το smartphone εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Σύμφωνα με την Οδηγία Directive 1999/44/CE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, συγκεκριμένα τεχνολογικά καταναλωτικά προϊόντα που πωλούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να έχουν εγγύηση από τον κατασκευαστή 2 χρόνων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σε περίπτωση που το προϊόν σταματήσει να λειτουργεί, ο προμηθευτής είναι υποχρεωμένος να το επιδιορθώσει ή να το αντικαταστήσει καλύπτοντας όλο το κόστος.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι αν η συσκευή παρουσιάσει πρόβλημα, τους πρώτους 6 μήνες, θεωρείται βάση νόμου ότι προϋπήρχε της αγοράς. Ωστόσο, αν το πρόβλημα εμφανιστεί μετά τους 6 μήνες, και πριν τα δύο χρόνια, ο προμηθευτής μπορεί να ισχυριστεί ότι το προκάλεσε ο αγοραστής.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο θέμα μας. Το root μιας συσκευής ή η εγκατάσταση GMS & Google Apps ακυρώνουν την εγγύηση? Ναι ή όχι?

Στην πραγματικότητα ο προμηθευτής πρέπει να αποδείξει ότι οποιοδήποτε πρόβλημα προκλήθηκε από τον αγοραστή, ώστε να ακυρώσει την εγγύηση και να αρνηθεί την επισκευή ή αντικατάσταση της συσκευής.

Με άλλα λόγια, η κάθε εταιρεία θα πρέπει να αποδείξει ότι εμείς χαλάσαμε το smartphone πειράζοντας το software. Εμείς όμως μπορεί, για παράδειγμα, να περάσαμε Android 10 ROM επειδή η κατασκευάστρια δεν έχει ενδιαφερθεί να αναβαθμίσει τη συσκευή της. Ή περάσαμε Google Apps & Services στο Huawei P40 Pro γιατί ο Trump θέλει να μας κάνει τη ζωή δύσκολη, για έναν χρόνο ακόμη.

Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με το γεγονός ότι, για παράδειγμα, το κουμπί αυξομείωσης της έντασης του ήχου σταμάτησε να λειτουργεί?

Για να σιγουρευτούμε εμείς προσωπικά ότι είναι πρόβλημα του κινητού, και όχι κατι που προκαλέσαμε κατά λάθος, μπορούμε να κάνουμε flash τη stock ROM και να δούμε αν το πρόβλημα παραμένει. Σε περίπτωση που συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα, τότε σημαίνει ότι δεν φταίμε εμείς, αλλά σύμφωνα με τον νόμο προϋπήρχε.

Ακόμα και αν δεν μπορούμε, ή δεν θέλουμε, να μπούμε στον κόπο να κάνουμε flash τη stock ROM, είτε να αφαιρέσουμε τα GMS, μπορούμε πάλι να απαιτήσουμε επισκευή της συσκευής μας.

Στην πραγματικότητα, η πιθανότητα να προκαλέσουμε πρόβλημα στο hardware εξαιτίας εγκατάστασης software είναι πάρα πολύ μικρή. Φυσικά, αν καταλήξουμε με ένα bricked smartphone, τότε δεν μας φταίει κανένας. Οπότε, με δάκρυα στα μάτια χαιρετάμε την εγγύηση και τη συσκευή.

Σύμφωνα άλλωστε με την νομική ομάδα του FSFE (Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού) που εξέτασε διεξοδικά το θέμα, ο καταναλωτής δεν χάνει την εγγύηση επειδή έκανε flash ή root τη συσκευή του

Εάν ο προμηθευτής αρνηθεί το δικαίωμα μας να επιδιορθώσει τη συσκευή ακόμα και μετά την παράθεση των παραπάνω στοιχείων, τότε μπορούμε να τον αναφέρουμε στις αρχές και να του κάνουμε μήνυση, χωρίς τη χρήση δικηγόρου, με τη βοήθεια της ένωσης των καταναλωτών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Directive 1999/44/CE είναι μία οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι το κάθε μέλος-κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να θεσπίσει τον δικό του νόμο, ο οποίος θα ενσωματωθεί ύστερα στο εθνικό δίκαιο. Άρα οι πολίτες πρέπει να παραθέτουν τον τοπικό νόμο σε περίπτωση που καταπατούνται τα δικαιώματα τους.

Συμπέρασμα? Μην πιστεύετε ότι διαβάζετε σε κάθε ιστοσελίδα, προτού κάνετε την έρευνα σας. Κάντε ελεύθερα flash τα smartphones σας και εγκατάσταση GMS, αρκεί να ξέρετε τι κάνετε. Καμία ιστοσελίδα, κανένα φόρουμ, και κανένα tutorial, δεν ευθύνονται για ότι συμβεί στη συσκευή σας. Άλλωστε, όλοι οι οδηγοί δημοσιεύονται πάντα με κάθε επιφύλαξη και τους ακολουθούμε με δική μας ευθύνη.

Προηγούμενο άρθρο

Action Blocks και άλλα εργαλεία διευκόλυνσης πρόσβασης

Επόμενο άρθρο

Συμπέρασμα? Όχι, το Poco F2 Pro δεν είναι flagship killer

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Ρίξε μία ματιά και στα παρακάτω