Το Android One έχει αποτύχει ως πρόγραμμα

Συντάκτης: 2 λεπτά  Δεν υπάρχουν Σχόλια Κοινοποίηση:
Android One Fail

Τον Σεπτέμβριο του 2014 η Google ξεκίνησε το πρόγραμμα Android One το οποίο αρχικά είχε ως στόχο οι χρήστες να απολαμβάνουν μία καθαρή έκδοση του λειτουργικού χωρίς τα επιπλέον χαρακτηριστικά και τις εφαρμογές που προσθέτουν οι OEM.

Ένας από τους βασικούς λόγους που οδηγούν κάποιον στο να αγοράσει ένα Android One smartphone είναι το γεγονός ότι η Google παρέχει τουλάχιστον δύο χρόνια ενημερώσεων. Επιπλέον, η εταιρεία αναφέρει ότι τα Android One smartphones λαμβάνουν άμεσα τις ενημερώσεις του λειτουργικού διότι είναι stock OS το οποίο δεν τροποποιούν οι OEM.

Ωστόσο, οι κατασκευαστές smartphones δεν ακολουθούν τη γραμμή που έχει δώσει η Google και σχεδόν ποτέ δεν ενημερώνουν έγκαιρα τις συσκευές τους. Για παράδειγμα, η Xiaomi κυκλοφόρησε πέρυσι τον Ιούλιο τα Mi A3 και Mi 9T, πρόκειται για το ίδιο smartphone, με τη διαφορά ότι το πρώτο ανήκει στο Android One πρόγραμμα, ενώ το δεύτερο τρέχει MIUI.

Το Xiaomi Mi 9T αναβαθμίστηκε στο Android 10 τον Ιανουάριο, ενώ το Mi A3, ένα Android One smartphone, ξεκίνησε να λαμβάνει την ενημέρωση για το Android 10 την 1 Μαρτίου. Ενδιαφέρον είναι να σημειώσουμε ότι η ενημέρωση ακυρώθηκε άμεσα γιατί παρουσίαζε πολλά προβλήματα. Μέχρι σήμερα, η κινέζικη κατασκευάστρια έχει επιχειρήσει τρεις φορές ακόμα να αναβαθμίσει το Mi A3.

Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη διανομή της νέας έκδοσης του Android από την εκάστοτε εταιρεία είναι το πλήθος των smartphones που κυκλοφορούν. Ας πούμε οι Samsung, Xiaomi, και Huawei κυκλοφορούν δεκάδες έξυπνα τηλέφωνα κάθε χρόνο. Οπότε, είναι σχεδόν αδύνατο να διαθέσουν άμεσα την νεότερη έκδοση του λειτουργικού της Google. Παρ’ όλα αυτά, θα έπρεπε να θέτουν σε προτεραιότητα την ενημέρωση αυτών των smartphones που διαθέτουν στην αγορά.

Από την άλλη, έχουμε εταιρείες με μικρό πορτφόλιο, όπως η HMD Global και OnePlus, οι οποίες ενημερώνουν αρκετά γρήγορα τα έξυπνα τηλέφωνα τους. Ειδικά η HMD αναβαθμίζει ιδιαίτερα γρήγορα τα Nokia που ανήκουν στο πρόγραμμα Android One, ακόμα και μοντέλα που κυκλοφόρησαν πριν 3 χρόνια.

Πέρα από τις καθυστερήσεις στην ενημέρωση του λειτουργικού των συγκεκριμένων smartphones, τόσο η Google, όσο και οι κατασκευάστριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δεν έχουν κάνει ξεκάθαρο τι ακριβώς σημαίνει ότι λαμβάνουν ενημερώσεις για δύο χρόνια. Διότι αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε δύο βασικές εκδόσεις Android ή στη λήψη ενημερώσεων ασφαλείας για το συγκεκριμένο διάστημα.

Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να πούμε ότι το Android One ως πρόγραμμα ίσως έχει αποτύχει. Υπόσχεται καθαρό Android, με άμεσες ενημερώσεις, και δύο χρόνια ασφάλειας. Κάτι που ξεκάθαρα δεν τηρείται από τις εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Δυστυχώς, αν και το Android One ήταν πολλά υποσχόμενο, και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Google δεν κάνει τίποτα για να διορθώσει την κατάσταση που επικρατεί, ίσως τελικά η εταιρεία αποφάσισε να διακόψει πλήρως τη λειτουργία του. Απλώς δεν το έχει ανακοινώσει ακόμη.

Προηγούμενο άρθρο

Γιατί δεν αξίζει να αγοράσεις το iPhone SE 2020

Επόμενο άρθρο

Πώς τα πήγαν οι εταιρείες με την αναβάθμιση στο Android 10?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Ρίξε μία ματιά και στα παρακάτω